IP Adresi Nedir? Nasıl Çalışır?

Günümüzde, internet kullanımı giderek artarken, IP adresleri dijital dünyanın temel yapı taşları haline gelmiştir. Bir cihazın internete bağlanması için atanan benzersiz bir tanımlayıcı olan IP adresleri, iletişim ve veri transferi açısından kritik öneme sahiptir. Bu makalede, IP adresi nedir, IP adreslerinin önemi, işlevi ve kullanımı üzerine derinlemesine bir inceleme sunacağım. Başlayalım mı?

IP Adresi Nedir?

IP adresi (Eng: Internet Protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adrestir. IP adresi, tam Internet Protokolü adresi, Internet’teki her bilgisayarı benzersiz olarak tanımlayan numaradır. Bir bilgisayarın IP adresi, bir Internet servis sağlayıcısı tarafından Internet’e her bağlandığında kalıcı olarak atanabilir veya sağlanabilir. İnternet’e bağlı aygıt sayısındaki olağanüstü büyümeyi karşılamak için, IPv4 olarak bilinen 32 bit protokol standardı, 2000 yılında 128 bit protokol olan IPv6 ile değiştirilmeye başlandı.

IPv4 Sistemleri

Günümüzde bir çok kullanıcı tarafından kullanılan İnternet Protokolüdür. 32 bit’ten oluşur. Ard arda 4 adet yazılan, 8 bitlik sayı dizinidir. Bu sayıların değeri 0-255 arasında olabilir. Yani 0’dan 255 sayısına kadar rastgele yazılan 8 bitlik değerin 4 kere yanyana yazılmasıyla oluşabilir. Örneğin; “0.1.2.3” – “252.253.254.255” her iki sayı dizini de IPv4 Sistemlerdir. Bu sistemle 3 milyardan fazla IP adresi üretilebilir.

IPv6 Sistemleri

IP adreslerinin bloklanması dolayısıyla pek çok IP kullanılamıyor. Bu yüzden artan ağ trafiğine bağlı olarak daha büyük genişlikte IP adreslerine ihtiyaç duyuluyor. Ipv6 sistemleri, kullanıcıların bu sorununu gidermek için meydana getirilmiş. IPv4 sisteminin yanı sıra IPv6 sistemi, 128 bit genişliğindedir.

IP Adresleri Nerelerde Kullanılır?

Global internete çıkan tüm cihazlarda IP adresleri paylaşımlı veya paylaşımsız olarak kullanılmaktadır. İnternet üzerinde gezinen her cihazın kimliğini belirten bir IP adresi vardır. IP adresleri veri trafiğinde, loglamada, client-server arasındaki iletişimde çok büyük önem taşımaktadır. VLAN yapısıyla oluşan ağ yapılarında tek bir IP adresiyle bir çok kullanıcı internete çıkış yapabilmektedir. Örnek vermek gerekirse evinizde kullanmış olduğunuz standart DSL ya da Fiber yapısında özel bir konfigürasyon yoksa modeminiz ISP firmanızdan 1 adet wan ip adresi temin ederek internete çıkış yapar. Modeminiz kendi içerisinde oluşturulduğu VLAN yapısında birden fazla cihaz dinamik ya da statik olarak yerel ip adresiyle ( örnek: 192.168.1.2 ) birbirine bağlayarak veri trafiğini sağlar ve tüm kullanıcılardan gelen verileri WAN ip adresiyle global ağa iletir. Bu sayede tek bir ip adresinden birçok cihaz internete çıkmış olur. Sunucu yapılarında DHCP kullanılmadığı için IP Adresleri sabit ve statiktir.

Kaynaklar

http://www.bayraknet.com/ip-adresi-nedir-nasil-calisir/ 23/06/2021

Paylaş arkadaşlarında görsün
YM

YM

Yazılım Mühendisi

Articles: 135